Dukandieten
Jag har bestämt mig för att prova på dukandieten en tid framöver.
Den går i stort sett ut på att gå tillbaka till de livsmedel som åts av den primitiva människan, protein och grönsaker, och så mycket vi vill av dem. Dieten är indelad i fyra olika faser:
1. Attackfasen - Du får endast äta magra proteiner och mejeriprodukter med en fetthalt på 0-1,5%.
2. Viktminskrningsfasen - Du lägger här till grönsaker till ditt protein varannan dag.
3. Stabiliseringsfasen - Du återintroducerar övriga livsmedel.
4. Cruisefasen - Du har nått din målvikt och får äta vad du vill med en proteindag för resten av livet. Dr Dukan rekommenderar Torsdagar och det gör nog jag med! :)
Hur långa de olika faserna ska vara är individuella och du kan räkna ut det på den HÄR sidan.
Det är väldigt viktigt att man fullföljer alla sina dagar i attackfasen för att kroppen ska komma igång ordentligt med viktminskningen. Under hela dieten är det VANSINNIGT (!!!) viktigt att dricka MINST 1,5 liter vatten om dagen!
Att tänka på under attackfasen:
Drick minst 1,5 liter vatten om dagen.
Ät minst 2 msk havrekli om dagen, men inte mer än 3 msk för då övergår det till farliga kalorier för din viktminskning.
Minst 20 minuters rask promenad! (Det är inte rekommenderat att träna då kroppen töms på mycket vatten under denna fas)
Saker som är tillåtna utom protein och mejeriprodukter under attackfasen:
Kryddor
Citron & Lime
Soja
Örter
Vitlök
Lök
Balsamvinäger
Senap
Ett recept på bröd som är tillåtet under attackfasen:
(annars endast vatten, 2 msk havrekli, fettsnålt protein och lätta mejeriprodukter)
Carls Bröd
Sätt på ugnen 200 grader
3 ägg
120 g lättkeso
4 msk havrekli
5 msk majsmjöl
1 msk krossade linfrön
3 tsk bakpulver
2 msk Canderel
Blanda alla ingredienser till en jämn smet
Bred ut i ett ca 1cm tjockt lager på bakpapersklädd plåt
Grädda ca 10 min eller till gyllenbrunt
3 ägg
120 g lättkeso
4 msk havrekli
5 msk majsmjöl
1 msk krossade linfrön
3 tsk bakpulver
2 msk Canderel
Blanda alla ingredienser till en jämn smet
Bred ut i ett ca 1cm tjockt lager på bakpapersklädd plåt
Grädda ca 10 min eller till gyllenbrunt
Under viktminskningsfasen får man varannan dag lägga till grönsaker till dieten.
Man får äta:
Aubergine
Broccoli
Bönor
Endiver
Fänkål
Färska bönor/sockerärter
Gurka
Kronärtskocka
Kål (alla typer)
Kålrot
Lök
Mangold
Morot
Palmhjärta
Paprika
Pumpa
Purjolök
Rabarber
Rädisa
Rödbeta
Sallad
Selleri
Sojabönor
Sparris
Spenat
Svamp
Tomat
Zucchini
Broccoli
Bönor
Endiver
Fänkål
Färska bönor/sockerärter
Gurka
Kronärtskocka
Kål (alla typer)
Kålrot
Lök
Mangold
Morot
Palmhjärta
Paprika
Pumpa
Purjolök
Rabarber
Rädisa
Rödbeta
Sallad
Selleri
Sojabönor
Sparris
Spenat
Svamp
Tomat
Zucchini
Jag kommer att ta upp vad man får äta under stabiliseringsfasen så småningom, men just nu gäller det att fokusera på de här två faserna som bara den!
Många av de recept som jag kommer att lägga upp här kommer från:
Innan du börjar med dieten rekommenderar jag att du tar en titt i den här bloggen, då kommer du inse att du kommer klara av att hålla dieten! Anna som skriver den bloggen publicerar väldigt många Dukan-recept och då inte bara middagar utan även kakor, choklad, tårtor osv.
Hoppas du blev nyfiken på att prova iaf, nu ska jag dra igång!
Lycka till!
Bella
Kommentarer
Trackback